top of page
  • halekaranlık

GLUTENSİZ-VEJETERYAN-VEGAN

Eveet hepberaber 21 günlük arınma sürecine girmiş bulunmaktayız.

Ben gluteni ve şekeri kestiğimden buyana sindirimim,adet düzenim,uyku düzenim(aşırı asidik beslendiğim nadir zamanlar hariç),sinirlilik halim hepsi zamanla düzene girdi kendimi daha hafif hissettim.Şimdi bu yolu vegan beslenmeye kadar götürmeye kararlıyım. Vücudumum tepkilerini deneyimleyeceğim.

İlk 7gün tamamen glutensiz besleneceğiz.

Glutensiz beslenmek derken hertürlü glutensiz unla gelsin börekler çörekler şeklinde olamayacağı için şimdiden üzgünüm.

🌱1.,2.,3.gün / 2 öğünde olmak üzere(yeni başlayacaklar için) glutensiz herhangi bir ürün, 4-5-6-7 1öğün tek glutensiz ürün

🌱Uzun süredir glutensiz beslenenler için ise sadece 1 öğün tek parça glutensiz ürün tüketiyor olacağız.

5.000 yıl önce, insanlar çiftçi olarak çalışmışlar ve son derece aktif yaşam tarzları yönetiyorlarmış, oysa bizler bugün günümüzde çoğu zaman bir bilgisayarın arkasında geçirerek çok daha hareketsiz hale yaşıyoruz.Artık büyük miktarlarda karbonhidrat tarafından sağlanan enerjiye ihtiyacımız yok ve bunun yerine enerji seviyemizi arttırmak, sistemlerimizi temizlemek ve ruhlarımızı yükseltmek için daha fazla alkalize edici sebze,meyveye ihtiyacımız var.

Kalorilere odaklanmak yerine, niteliklere odaklanacağız.

Peki neden glutensiz;



1)Çölyak hastalığı olanlar gluten tüketemezler

Glutenin, ince bağırsağın iç kısmına zarar veren bağışıklık sistemi aktivitesini tetiklediği bir durumdur. Zamanla bu hasar, besin maddelerinin gıdalardan emilimini önler. Çölyak hastalığı otoimmün bir hastalıktır.

2)Çölyak olmayan glüten duyarlılığı olanlar

İnce bağırsak dokularında herhangi bir hasar olmamasına rağmen, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabız, "sisli beyin", döküntü veya baş ağrısı dahil olmak üzere, çölyak hastalığı ile ilişkili bazı belirti ve semptomlara neden olur. Araştırmalar bağışıklık sisteminin bir rol oynadığını ancak sürecin iyi anlaşılmadığını gösteriyor. Otoimmün bir hastalık olan gluten ataksi, bazı sinir dokularını etkiler ve kas kontrolü ve gönüllü kas hareketi ile ilgili sorunlara neden olur.

3)Buğday alerjisi olanlar

Diğer gıda alerjileri gibi, gluteni veya buğdayda virüs veya bakteri gibi bir hastalığa neden olan ajan olarak bulunan diğer bazı proteinleri birleştiren bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Bağışıklık sistemi, tıkanıklığa, solunum güçlüğüne ve diğer semptomlara neden olabilecek bir bağışıklık sistemi tepkisine yol açan proteine ​​karşı bir antikor oluşturur.

Gluten ile ilgili nörolojik belirtiler çok fazla ilişkilendirilmiştir.Bir sonraki yazımda nörolojik nedenleri açacağım.


115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page