top of page
  • halekaranlık

AYURVEDİK BESLENME





Bir süredir ayurvedik beslendiğimi söylemiştim.Bu konuyla ilgili çok sorular geliyor.Bende tam detaylı bir giriş yapmak istedim.

Hem blogumun ilk yazısı olsun😍

Korkun benden bundan sonra uzun uzun yazacağım 😂

Henüz çok amatör bir blog,fakat büyüyünce web sitesi olacak😜

Eveeet nedir bu ayurvedik beslenme ? En basit haliyle önce oradan başlamak istiyorum.

Dünyanın en eski şifa sistemi olan Ayurveda, 5000 yıldan fazla bir süre önce Hindistan'da başlamış.

Modern tıbbın zihin-beden bağlantısı için bilimsel kanıtlar sunmasından binlerce yıl önce, Hindistan'ın bilgeleri, dünyanın en gelişmiş ve güçlü zihin-vücut sağlığı sistemlerinden biri olmaya devam eden Ayurveda'yı geliştirmiş.

Ayurveda, sadece bir hastalık tedavi sisteminden daha çok bir yaşam bilimidir ( Ayur = hayat, Veda = bilim veya bilgi).

İnsanların tüm potansiyellerini gerçekleştirirken canlı ve sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir bilgelik bütünü sunuyor.

Ayurveda'nın iki ana yol gösterici ilkesi;

1)Zihin ve beden ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı

2)Hiçbir şey bedeni iyileştirme ve dönüştürme konusunda akıldan daha fazla bir güce sahip değildir.

Hastalıktan kurtulma, kendi farkındalığımızı genişletmeye, onu dengeye getirmeye ve sonra bu dengeyi vücuda yaymaya bağlıdır.

Nefes almanın yanı sıra, yemek yemek en önemli bedensel fonksiyonumuzdur. Sağlıklı bir vücut ve zihin oluşturmak için yemeğimizin besleyici olması gerekir. İdeal beslenme, uygun bir şekilde hazırlanmış ve farkındalıkla yenilmiş çeşitli taze gıdaların tüketilmesiyle olur.

Ayurveda, hiçbir şeyin herkes için doğru olmadığı ve her şeyin birileri için doğru olduğu inancına dayanır. Bu inanç, her birimizin benzersiz olduğu anlayışından geliyor. Basitçe söylemek gerekirse, her birimiz farklı hormonal, enzim ve nörotransmitter düzeyleri ile biyokimyasal olarak farklıyız. Her insan dünyaya farklı şekillerde tepki verir. Hepimiz farklıysak, neden herkes için iyi olan tek bir tip beslenme olsunki ?

İlk adımı dosha'yı belirlemek. Bir dosha, vücutta var olan üç ana element ve enerjiden biridir.

🌱Vata

🌱Pitta

🌱Kapha

Bunlardan biri baskın dosha’mızdır. Dosha’mıza Uygun beslendiğimizde olası hastalıkları da bedenimizden uzaklaştırmış oluruz. Ayurveda'nın bütüncül doğası dengede olduğu düşünülen zihinsel, duygusal ve fiziksel özelliklerin eşsiz bir karışımına sahiptir.Zihin, beden ve ruh, üçünün de birlikte çalışması gerekir. Ve Ayurveda ne yediğimizle değil neyi sindirebildiğimizle ilgilenir.

Dosha’nızı öğrenmek için belirli testler vardır. En kısa zamanda eklemiş olacağım. Soruları cevaplarken yapmanız gereken o anlık değil,genel durumunuzu göz önüne alarak cevaplamanız. Eğer anlık cevaplar verecek olursanız sürekli değişkenlik gösterecektir. Ki baskın dosha’nız mevsimsel bile değişkenlik gösterebilir.

Ben bu sisteme gerçekten aşık oldum,sizinle detaylı bilgiler paylaşıyor olacağım😉

173 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

NOHUT KRAKER

bottom of page